VIDA-forskningsprojekt

I foråret 2011 blev Lions Børnehave udpeget som deltager i et forskningsprojektet VIDA. VIDA står for Videnbaseret Indsats for udsatte børn i dagtilbud.

VIDA-projektet strakte sig fra foråret 2011 til efteråret 2013.

Forskningsprojektet var bestilt og betalt af Socialministeriet og udførtes af Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU).

Projektet satte fokus på, hvordan daginstitutioner bedst tager hånd om socialt udsatte børn, og skulle vise, hvilke pædagogiske indsatser der kan fremme udsatte børns trivsel og læring.

Projektet omfattede 6000 børn i alderen 3-6 år i ca. 120 institutioner i fire kommuner; Randers, Gentofte, Horsens og Brøndby.

I Randers deltog 30 institutioner, opdelt i tre grupper:

  • VIDA – kontrolgruppe
  • VIDA – basis
  • VIDA – plus (Lions børnehave)

I VIDA-konceptet er der tre grundlæggende perspektiver.

  1. Fra fejlfinding til ressourcesyn
  2. Fra passivt til aktivt læringsbegreb (både børn og forældre)
  3. Fra et individuelt til et organisatorisk læringsperspektiv

Vores arbejde med VIDA

I August 2011 udfyldte pædagogerne i Lions Børnehave første gang et kompetenceskema for hvert barn i børnehaven, og samtidig blev der lavet kompetenceskemaer for alle voksne i børnehaven.

Disse skemaer laves med et halvt års interval.

Ud fra disse skemaer blev der lavet et reflektionsværktøj/edderkoppespind, hvor vi kunne se, om vores kompetencer matchede, og arbejdet med børnene har derefter taget udgangspunkt i resultatet af skemaerne sammenholdt med vores andre mål (aftalemål og læreplaner) i daginstitutionen. 

I hverdagen afspejler VIDA i vores institution, at vores fokus på forældresamarbejde er blevet endnu vigtigere, og vores arbejdsmetode ICDP er sammenholdt med VIDA et vigtigt redskab til ressourcesyn på både børn og forældre. Et aktivt læringsbegreb, hvor vi erfarede via vores eksperimenter, at en konkret aktivitet er en fantastisk måde at fange både børn og forældre på, således at de får et fælles tredje.

VIDA har organisatorisk lært os endnu mere om struktur og planlægning og givet os redskaber til at få tingene til at lykkedes.

Læs mere om projektet her.