VIDA forskningsprojekt

I foråret 2011 blev Lions Børnehave udpeget som deltager i et forskningsprojekt, som hedder VIDA, hvilket står for Viden baseret Indsats for Udsatte børn i daginstitutioner. Projektet strækker sig fra foråret 2011 til efterår 2013.

Forskningsprojektet er bestilt og betalt af Socialministeriet og udføres af Danmarks Pædagogiske Universitet – DPU.

Projektlederen er: Bente Jensen

Projektet sætter fokus på, hvordan daginstitutioner bedst tager hånd om socialt udsatte børn og skal vise hvilke pædagogiske indsatser, der kan fremme udsatte børns trivsel og læring.

Projektet omfatter 6000 børn i alderen 3-6 år i ca. 120 institutioner i 4 kommuner Randers, Gentofte, Horsens og Brøndby.

I Randers deltager 30 institutioner, der er opdelt i 3 grupper:

  • Vida – kontrolgruppe
  • Vida – basis
  • Vida – plus (Lions børnehave)

Og i Vidakonceptet er der 3 grundlæggende perspektiver.

  1. Fra fejlfinding til ressourcesyn
  2. Fra passivt til aktivt læringsbegreb (både børn og forældre)
  3. Fra et individuelt til et organisatorisk læringsperspektiv

I August 2011 udfyldte pædagogerne i Lions Børnehave første gang et kompetenceskema på hvert barn i børnehaven, og samtidig blev der lavet kompetenceskemaer på alle voksne i børnehaven.

Disse skemaer laves med et halvt års interval.

Ud fra disse skemaer blev der lavet et reflektionsværktøj / edderkoppespind, hvor vi kunne se om vores kompetencer matchede og arbejdet med børnene har derefter taget udgangspunkt i resultatet af skemaerne, sammenholdt med vores andre mål (aftalemål og læreplaner) i daginstitutionen. 

I hverdagen afspejler VIDA i vores institution, at vores fokus på forældresamarbejde er blevet endnu vigtigere og vores arbejdsmetode ICDP er sammenholdt med VIDA et vigtigt redskab omkring ressourcesyn på både børn og forældre. Et aktivt læringsbegreb, hvor vi erfarede via vores eksperimenter, at en konkret aktivitet er en fantastisk måde at fange både børn og forældre på, således at de får et fælles tredje.

VIDA har organisatorisk lært os endnu mere om struktur og planlægning og givet os redskaber til at få tingene til at lykkedes.

Læs mere om projektet her